Mało składników, dużo aromatu i smaku, czegóż chcieć więcej latem od deseru?
Wybierzcie sobie swoje ulubione owoce i zasypcie tą kruszonką a potem zajadajcie pyszne ciasto.
Polecam do kawy mrożonej lub wody z cytryną i lodem, będzie znakomicie pasowało.
Kruszonka z letnimi owocami.
Składniki:
Kruszonka:
- 500 g mąki pszennej T"00"
- 150 g masła
- 50 g smalcu
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Owoce:
- 6 moreli
- 3/4 szklanki białej porzeczki
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
- Z mąki, masła, smalcu, cukru i proszku do pieczenia szybko zrobiłam kruszonkę, rozcierając grudki palcami.
- Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Morele wypestkowałam i pokroiłam na ćwiartki, porzeczki obrałam od szypułek, z jabłka wyjęłam gniazdo nasienne i pokroiłam z kostkę.
- Na dno blaszki wsypałam połowę kruszonki, ułożyłam wszystkie owoce i zasypałam resztą kruszynek ciasta.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
- Kruszonkę można jeść na zimno jak i na ciepło.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Prymulki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.