piątek, 23 lipca 2021

Kruszonka z owocami

Mało składników, dużo aromatu i smaku, czegóż chcieć więcej latem od deseru?
Wybierzcie sobie swoje ulubione owoce i zasypcie tą kruszonką a potem zajadajcie pyszne ciasto.
Polecam do kawy mrożonej lub wody z cytryną i lodem, będzie znakomicie pasowało.
Kruszonka z letnimi owocami.


Składniki:
Kruszonka:
  • 500 g mąki pszennej T"00"
  • 150 g masła
  • 50 g smalcu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Owoce:
  • 6 moreli
  • 3/4 szklanki białej porzeczki
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej

Przygotowanie kruszonki:
  • Z mąki, masła, smalcu, cukru i proszku do pieczenia szybko zrobiłam kruszonkę, rozcierając grudki palcami.
  • Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Morele wypestkowałam i pokroiłam na ćwiartki, porzeczki obrałam od szypułek, z jabłka wyjęłam gniazdo nasienne i pokroiłam  z kostkę.
  • Na dno blaszki wsypałam połowę kruszonki, ułożyłam wszystkie owoce i zasypałam resztą kruszynek ciasta.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
  • Kruszonkę można jeść na zimno jak i na ciepło.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Prymulki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger