Calzone jest daniem kuchni włoskiej, takim wielkim pierogiem.
Wikipedia mówi że jest to rodzaj pizzy zawijane na kształt pieroga w którym znajduje się nadzienie.
I tak upiekłam wielkiego pieroga z nadzieniem z botwinki i fety a rezultat był wspaniały.
Takim jednym pierogiem z powodzeniem najedzą się dwie osoby.
Zachęcam do zrobienia.
Pieróg z botwinką i serem.
Ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- szczypta cukru
- 130 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
- 8 g drożdży świeżych
Farsz:
- 1 pęczek botwinki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 200 g fety
- sól morska
- pieprz czarny
- jajo do smarowania calzone
- Drożdże rozpuściłam w wodzie.
- Wymieszałam wszystkie składniki na ciasto w misie robota kuchennego.
- Potem wyrabiałam 5 minut aż ciasto stało się elastyczne.
- Pozostawiłam na 60 minut pod przykryciem do wyrastania.
- Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie farszu:
- Umyłam i osuszyłam botwinę w całości, razem z buraczkami i listkami.
- Pokroiłam na mniejsze kawałki i włożyłam do misy malaksera.
- Dodałam obrany czosnek i ocet i zmiksowałam na mniejsze kawałki, można na pastę.
- Teraz dodałam do masy z botwinką pokruszoną fetę i rozgniotłam widelcem, mieszając jednocześnie.
- Doprawiłam do smaku solą i pierzem jeśli jest to konieczne bo feta jest słona.
Przygotowanie pierogów:
- Ciasto wałkowałam wprost na papierze do pieczenia
- Wyrośnięte ciasto podzieliłam na połowę i z każdej połówki rozwałkowałam placek wielkości 25 - 30 cm.
- Na połowie każdego placka ułożyłam połowę farszu, przy pomocy papieru naciągnęłam drugą połowę na farsz i zlepiłam brzegi, ja dodatkowo zrobiłam falbankę.
- Pieróg posmarowałam roztrzepanym jajem.
- Piekłam pierogi w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut aż się pięknie zrumieniły.
- Zajadamy od razu.
- Można z keczupem, sosem czosnkowym lub chrzanowym albo całkiem sam.
Przepis kuchni włoskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Goździki brodate |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.