Jak rabarbar na grządkach działkowych to u mnie trwa zawsze rababarowelove.
Kocham to warzywo i ciasta z jego udziałem.
Tym razem rabarbar wylądował w cieście biszkoptowym.
Idealne połączenie a do tego szybkie ciasto, polecam.
Rabarbarowy biszkopt.
- 6 jajek "S"
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
- Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kawałki 2 - 3 cm.
- Posypałam rabarbar cukrem, wymieszałam, odstawiłam na 15 minut aby puścił sok.
- Jaja ubiłam robotem razem z cukrem na gęstą pianę, dodałam potem powoli olej i dalej miksowałam.
- Na koniec partiami dodałam mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
- Z rabarbaru odlałam wodę, jeśli jest i zasypałam go mąką ziemniaczaną, wymieszałam.
- Ciasto przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, równo rozprowadziłam.
- Na wierzch wyłożyłam rabarbar.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone i ostudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś na szlaku |
2 komentarze
Twój biszkopt wygląda fantastycznie <3!
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.