piątek, 2 lipca 2021

Biszkopt z rabarbarem

Jak rabarbar na grządkach działkowych to u mnie trwa zawsze rababarowelove.
Kocham to warzywo i ciasta z jego udziałem.
Tym razem rabarbar wylądował w cieście biszkoptowym.
Idealne połączenie a do tego szybkie ciasto, polecam.
Rabarbarowy biszkopt.

Składniki: forma 24 x 24 cm
  • 6 jajek "S" 
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie biszkoptu:
  • Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kawałki 2 - 3 cm.
  • Posypałam rabarbar cukrem, wymieszałam, odstawiłam na 15 minut aby puścił sok.
  • Jaja ubiłam robotem razem z cukrem na gęstą pianę, dodałam potem powoli olej i dalej miksowałam.
  • Na koniec partiami dodałam mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
  • Z rabarbaru odlałam wodę, jeśli jest i zasypałam go mąką ziemniaczaną, wymieszałam.
  • Ciasto przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, równo rozprowadziłam.
  • Na wierzch wyłożyłam rabarbar.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Upieczone i ostudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś na szlaku

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger