Botwinkę uwielbiam i jak tylko pokazuje się na rynku zaraz zajadamy ją w dużej ilości na wszelaki sposób.
A jakby tak dodać do botwinki równie zdrowej i pysznej, młodej kapusty?
Wiem już że wyjdzie pyszna zupa, spróbujecie?
Zupa kapuścinano - botwinkowa.
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 nieduże pęczki botwinki
- 1 pęczek koperku
- sól morska
- pieprz czarny
- 150 ml śmietany kwaśnej 12 %
- 1500 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- Poszatkowałam drobno kapustę.
- Kapustę przełożyłam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam 10 minut.
- Botwinkę umyłam, posiekałam zarówno buraczki jak i liście i łodygi, dodałam do kapusty.
- Gotowałam jeszcze 20 minut.
- Śmietanę wymieszałam z odrobiną zupy i posiekanym koperkiem, wlałam do garnka.
- Zagotowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jezioro kikolskie |
2 komentarze
Też bardzo lubię, ale już poczekam na swoje, działkowe buraczki.
OdpowiedzUsuńI ugotuj koniecznie Ewa, zasmakuje Ci.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.