Gęsta, aromatyczna, treściwa, pożywna, same "achy" o "ochy", zresztą pomidorówki tak mają, zbierają zawsze same pochwały.
Polecam dziś tą moją z zacierkami, wyśmienita.
Pomidorówka z zacierkami.
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 marchewki
- 1/2 bulwy selera
- 1 korzeń pietruszki
- nieduży por
- 190 g koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- gałązka bazylii
- 150 ml śmietany kwaśnej 12 %
- 1000 ml wody
Zacierki:
- 100 g mąki pszennej T 650
- 2 małe jaja
- szczypta soli
- Do garnka włożyłam cały filet, zalałam go wodą, zagotowałam.
- Teraz dodałam obrane warzywa, sól, ziarenka pierzu i ziela angielskiego, liście laurowe i gotowałam do miękkości jakieś 20 minut.
- Wyjęłam ugotowany filet i pokroiłam go w kostkę, marchewkę na kawałki ok. 1 cm, wyjęłam ziarenka i liść laurowy.
- Do zupy włożyłam teraz koncentrat, zagotowałam i zmiksowałam razem z pietruszką, porem i selerem.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, ponownie włożyłam kurczaka i marchew.
- Z mąki i jaj zagniotłam zwarte ciasto i odrywając kawałeczki wrzucałam do garnka z zupą.
- Gotowałam ok. 10 minut.
- Wyłączyłam ogień i doprawiłam śmietaną i posypałam porwanymi listkami bazylii.
Przepis własny.
2 komentarze
Smacznie, zdrowo - na mojej diecie w sam raz. Dziękuję za Pani przepisy - są znakomite.
OdpowiedzUsuńCieszę się że posmakuje, polecam przyrządzić.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.