środa, 9 czerwca 2021

Zapiekanka z pieczarkami

Pamiętam jak chodziłam do technikum i wracałam do domu ze szkoły, przy przystanku tramwajowym stała budka i tam sprzedawano zapiekanki, z pieczarkami, pyszna, chrupiąca bagieta i te pieczarki.
Z biegiem lat te zapiekanki były coraz to gorsze, zmienili się właściciele ale ja zapamiętałam ten smak tych pysznych.
Dziś wersja całkiem moja i równie pyszna, polecam, zróbcie koniecznie.
Pieczarkowa zapiekanka.

Składniki: 4 zapiekanki
  • 2 średnie bagietki
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól morska
  • 1 szklanka startego sera Mimolette
  • 4 łyżki pasty greckiej - papryka+feta+suszone pomidory
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie zapiekanek:
  • Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
  • Ser starłam na dużych oczkach.
  • Cebulę posiekałam.
  • Pastę grecką miałam kupną ze słoika, można zrobić samemu.
  • Na patelni podgrzałam masło klarowane i podsmażyłam cebulę a jak zaczęła się szklić dodałam pieczarki.
  • Najlepiej ich nie mieszać tylko podrzucać na patelni, wtedy się pięknie zrumienią.
  • Zrumienione posypałam solą.
  • Bagietki przekroiłam wzdłuż na połówki i każdą posmarowałam pastą grecką.
  • Ułożyłam na niej pieczarki, posypałam serem.
  • Ułożyłam zapiekanki na blaszce i zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 5 - 8 minut.
  • Zajadamy od razu, gorące najlepsze.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Majowe łąki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger