Z biegiem lat te zapiekanki były coraz to gorsze, zmienili się właściciele ale ja zapamiętałam ten smak tych pysznych.
Dziś wersja całkiem moja i równie pyszna, polecam, zróbcie koniecznie.
Pieczarkowa zapiekanka.
- 2 średnie bagietki
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól morska
- 1 szklanka startego sera Mimolette
- 4 łyżki pasty greckiej - papryka+feta+suszone pomidory
- 2 łyżki masła klarowanego
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
- Ser starłam na dużych oczkach.
- Cebulę posiekałam.
- Pastę grecką miałam kupną ze słoika, można zrobić samemu.
- Na patelni podgrzałam masło klarowane i podsmażyłam cebulę a jak zaczęła się szklić dodałam pieczarki.
- Najlepiej ich nie mieszać tylko podrzucać na patelni, wtedy się pięknie zrumienią.
- Zrumienione posypałam solą.
- Bagietki przekroiłam wzdłuż na połówki i każdą posmarowałam pastą grecką.
- Ułożyłam na niej pieczarki, posypałam serem.
- Ułożyłam zapiekanki na blaszce i zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 5 - 8 minut.
- Zajadamy od razu, gorące najlepsze.
2 komentarze
Pyszności <3! Uwielbiam takie zapiekanki :))
OdpowiedzUsuńSmacznego zatem.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.