Ja dodatkowo używam do zapiekania kombiwaru i dzięki temu nie nagrzewam za bardzo kuchni jeśli nie jest to konieczne a danie jest smaczne i zdrowe.
Oczywiście można zapiekać w piekarniku, nie ma przeszkód.
Zapiekanka z cukinii.
- 1 spora cukinia
- 250 g sera żółtego - ja dałam Mimolette i Gouda
- 80 g chorizo w dużych plastrach
- oregano świeże
- Cukinię umyłam, osuszyłam i wraz ze skórką pokroiłam w plastry.
- Grube chorizo pokroiłam w plastry.
- Sery starłam na tarce o grubych oczkach.
- Na dnie naczynia ułożyłam plastry cukinii, plastry chorizo i posypałam serem.
- Następna warstwa tak samo: cukinia, chorizo, ser.
- Między warstwami posypywałam listkami oregano.
- Zapiekałam w kombiwarze w 180 C przez 30 - 40 minut.
Przepis własny.
6 komentarze
Zapiekanka wyglada apetycznie. Byc może przygotuję ją na obiad w przyszłym tygodniu .W ostatnim czaise szukam raczej lżejszych wegetariańskich propozycji obiadowych i unikam dań mięsnych i cięzkostrawnych. W takie gorące dni nie ma się ochoty na jedzenie.
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekac swojej własnej cukini z ogródka. Jedno z moich ulubionych warzyw.
Życzę powodzenia a cukinia niech rośnie jak najszybiej.
UsuńUwielbiam cukinię. Twoja zapiekanka wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńMiłego, relaksującego weekendu:)
Pracuję ale postaram się trochę odpocząć, dzięki Łucjo.
UsuńWitam , czy na dno odrobinę wody się nie daje ??
OdpowiedzUsuńA w jakim celu, cukinia puści sok, będzie ok.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.