wtorek, 1 czerwca 2021

Tiramisu w pucharkach z bezikami

Dziś, tak na Dzień Dziecka proponuję delikatny, kremowy deser o smaku kawy i amaretto, z kruchymi bezikami.
Deser jest niebiańsko pyszny i zachwyci każdego, jeśli jednak podajecie go dzieciom, trzeba zrezygnować z Amaretto a kawę naturalną zastąpić np. inką.
Bezy do deseru warto zrobić wcześniej i przechowywać je w zamkniętym pojemniku.
Tiramisu z bezą.
Składniki: 6 pucharków
Bezy:
  • 3 białka
  • 210 g cukru drobnego
Tiramisu
Krem:
  • 3 żółtka duże
  • 350 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 - 5 łyżek cukru lub ksylitolu
Syrop:
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy
  • 1 łyżka cukru lub ksylitolu
  • 90 ml likieru Amaretto - opcjonalnie
Dodatkowo:
  • 1 op. biszkoptów podłużnych
  • kakao do posypania
  • w.w bezy
Przygotowanie deseru:
Bezy:
  • Białka w temperaturze pokojowej ubiłam na sztywną pianę.
  • Potem dodawałam po łyżce cukier i dalej ubijałam.
  • Każdą następną łyżkę cukru dodawałam dopiero jak poprzednia się rozpuściła.
  • Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe bezy.
  • Suszyłam ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut a potem zmniejszyłam temperaturę do 130 C i suszyłam 90 minut, następnie dosuszałam w 100 C przez 15 minut.
Krem:
  • Żółtka zmiksowałam z cukrem na białą puszystą masę.
  • Śmietankę zmiksowałam  z mascarpone na puszystą masę a potem dodawałam po łyżce ubite żółtka, wymieszałam na najmniejszych obrotach miksera.
Syrop:
  • Zaparzyłam kawę rozpuszczalną i jeszcze do gorącej wsypałam cukier, wymieszałam i wystudziłam.
  • Dodałam Amaretto.
Tiramisu:
  • Biszkopty połamałam na kawałki, umoczyłam je w kawie i ułożyłam na dnie pucharka - 2 biszkopty.
  • Teraz nałożyłam po 2 - 3 łyżki kremu, posypałam kakao, położyłam pokruszone beziki.
  • I cały proces zaczęłam od nowa: biszkopty maczane w kawie, krem, kakao, beziki.
  • Wierzch posypałam kakao.
  • Wstawiłam do lodówki do stężenia i aby biszkopty namoczyły się dobrze na 2 godziny.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej, pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Dom narodzin Fryderyka Chopina w Żelazowej Woli woj. mazowieckie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger