Deser jest niebiańsko pyszny i zachwyci każdego, jeśli jednak podajecie go dzieciom, trzeba zrezygnować z Amaretto a kawę naturalną zastąpić np. inką.
Bezy do deseru warto zrobić wcześniej i przechowywać je w zamkniętym pojemniku.
Tiramisu z bezą.
Składniki: 6 pucharkówBezy:
- 3 białka
- 210 g cukru drobnego
Tiramisu
Krem:
- 3 żółtka duże
- 350 g serka mascarpone
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 - 5 łyżek cukru lub ksylitolu
Syrop:
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy
- 1 łyżka cukru lub ksylitolu
- 90 ml likieru Amaretto - opcjonalnie
Dodatkowo:
- 1 op. biszkoptów podłużnych
- kakao do posypania
- w.w bezy
Bezy:
- Białka w temperaturze pokojowej ubiłam na sztywną pianę.
- Potem dodawałam po łyżce cukier i dalej ubijałam.
- Każdą następną łyżkę cukru dodawałam dopiero jak poprzednia się rozpuściła.
- Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe bezy.
- Suszyłam ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut a potem zmniejszyłam temperaturę do 130 C i suszyłam 90 minut, następnie dosuszałam w 100 C przez 15 minut.
Krem:
- Żółtka zmiksowałam z cukrem na białą puszystą masę.
- Śmietankę zmiksowałam z mascarpone na puszystą masę a potem dodawałam po łyżce ubite żółtka, wymieszałam na najmniejszych obrotach miksera.
Syrop:
- Zaparzyłam kawę rozpuszczalną i jeszcze do gorącej wsypałam cukier, wymieszałam i wystudziłam.
- Dodałam Amaretto.
Tiramisu:
- Biszkopty połamałam na kawałki, umoczyłam je w kawie i ułożyłam na dnie pucharka - 2 biszkopty.
- Teraz nałożyłam po 2 - 3 łyżki kremu, posypałam kakao, położyłam pokruszone beziki.
- I cały proces zaczęłam od nowa: biszkopty maczane w kawie, krem, kakao, beziki.
- Wierzch posypałam kakao.
- Wstawiłam do lodówki do stężenia i aby biszkopty namoczyły się dobrze na 2 godziny.
Przepis kuchni włoskiej, pomysł własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.