Najlepiej zrobić z nich tartę, aromatyczną i pyszną.
Taka tarta to idealny obiad, czy wczesna kolacja, będzie znakomita.
Spróbujcie koniecznie.
Tarta z chrupiącym spodem.
Składniki:
Spód:
- 1/2 dużej bagietki
- 150 ml mleka
- 50 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 2 łyżki serka topionego bio
Wierzch:
- 2 łyżki pasty z bakłażana
- 1/2 szklanki startego sera Mimolette
- 4 plastry salami z papryką
- 1 pomidor
- kolendra do posypania
- Bagietkę pokruszyłam na drobne kawałki i zalałam w misce mlekiem, odstawiłam na 15 minut aby bułka rozmiękła.
- Potem dodałam śmietankę, sos teriyaki, serek topiony i wyrobiłam na jednolitą masę.
- Ja robiłam to dłonią ale można też widelcem dobrze rozgnieść.
- Formę do tarty albo tortownicę ok. 22 cm średnicy wysmarowałam masłem i wylepiłam masą dno i brzegi.
- Podpiekałam spód w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Przygotowanie tarty:
- Na podpieczonym spodzie rozsmarowałam pastę z bakłażana, ułożyłam plastry salami, plastry pomidora, posypałam startym serem.
- Zapiekałam jeszcze ok. 15 minut aż ser się zrumienił.
- Przed podaniem posypałam kolendrą.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zieleń |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.