piątek, 18 czerwca 2021

Tarta na spodzie chlebowym

Jak wykorzystać bułki, bagietki, resztki chleba które zalegają w chlebaku?
Najlepiej zrobić z nich tartę, aromatyczną i pyszną.
Taka tarta to idealny obiad, czy wczesna kolacja, będzie znakomita.
Spróbujcie koniecznie.
Tarta z chrupiącym spodem.


Składniki:
Spód:
  • 1/2 dużej bagietki
  • 150 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 2 łyżki serka topionego bio
Wierzch:
  • 2 łyżki pasty z bakłażana 
  • 1/2 szklanki startego sera Mimolette
  • 4 plastry salami z papryką
  • 1 pomidor
  • kolendra do posypania

Przygotowanie spodu do tarty:
  • Bagietkę pokruszyłam na drobne kawałki i zalałam w misce mlekiem, odstawiłam na 15 minut aby bułka rozmiękła.
  • Potem dodałam śmietankę, sos teriyaki, serek topiony i wyrobiłam na jednolitą masę.
  • Ja robiłam to dłonią ale można też widelcem dobrze rozgnieść.
  • Formę do tarty albo tortownicę ok. 22 cm średnicy wysmarowałam masłem i wylepiłam masą dno i brzegi.
  • Podpiekałam spód w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Przygotowanie tarty:
  • Na podpieczonym spodzie rozsmarowałam pastę z bakłażana, ułożyłam plastry salami, plastry pomidora, posypałam startym serem.
  • Zapiekałam jeszcze ok. 15 minut aż ser się zrumienił.
  • Przed podaniem posypałam kolendrą.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zieleń

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger