Czy w Waszych domach używa się mąki z ciecierzycy?
Jeśli nie to czas to zmienić bo jest ona nie dość że zdrowa, odżywcza to także idealna do wypieków.
Idealny będzie chleb z jej udziałem.
Dzisiaj jednak będą naleśniki.
Można je podawać na słodko, wytrawnie, jak lubicie.
Moja dzisiejsza wersja jest z rukolą, serem feta i czarnymi oliwkami.
Socca - naleśniki z ciecierzycy.
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- rukola
- ser feta
- oliwki czarne
- chutney z mango
- Mąkę przesiałam aby nie miała grudek.
- Wymieszałam mąkę z solą i kminkiem, wlałam wodę, oliwę i wymieszałam tak aby powstała gładka masa.
- Odstawiłam ciasto na godzinę do lodówki.
- Ciasto można zrobić dzień wcześniej wieczorem i trzymać w lodówce.
- Usmażyłam naleśniki na patelni posmarowanej olejem.
- Jeszcze ciepłe posmarowałam chutneyem, ułożyłam na każdym rukolę, posiekane oliwki oraz pokruszyłam ser feta.
- Zajadaliśmy od razu.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Łabędź niemy |
2 komentarze
Interesujące naleśniki ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, są pyszne i trochę nietypowe.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.