A zapomniałam jeszcze dodać że one są przepyszne, pożywne, wyraziste a zarazem delikatne.
Idealne na śniadanie albo kiedy tam wolicie, polecam.
Placki z chorizo.
- 1 i 1/2 szklanki kefiru
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki samorosnącej lub zwykłej pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 małe jaja
- 100 g grubego chorizo w plastrach
- 80 g sera Mimolette lub innego żółtego
- gałązki oregano
- olej do smażenia
- Z kefiru, jaj, soli i mąki zrobiłam gęste ciasto.
- Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką porcję ciasta, smażyłam aż boki się ścięły a wierzch był płynny.
- Na wierzchu placka ułożyłam plastry chorizo, wcisnęłam je w ciasto.
- Przewróciłam na drugą stronę i dosmażałam.
- Na chwilę jeszcze raz przełożyłam placek na drugą stronę, ułożyłam plastry sera i chwilę dosmażałam aż ser się rozpuścił.
- Podałam posypane listkami oregano.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Nad Nerem woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.