Pyszne ciasto dziś pokazuję i do tego szybko się robi.
Trzeba jednak zakupić ciasto yufka a potem to już szybciutko.
Płaty ciasta smarowałam mlekiem, choć tak naprawdę ciasto yufka powinno smarować się rozpuszczonym masłem.
Ale i mlekiem wyszło ok.
Zapraszam na pyszne ciasto.
Burek na słodko.
- 2 płaty ciasta yufka
- 200 g rabarbaru
- 1 łyżka masła
- 1 pełna łyżka cukru trzcinowego
- 10 - 15 truskawek
- mleko do smarowania
- cukier puder do posypania
- Rabarbar umyłam i pokroiłam na małe kawałeczki.
- Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam rabarbar.
- Smażyłam aż się rozpadł, posypałam cukrem i smażyłam aż zgęstniał.
- Truskawki obrałam i przekroiłam na połówki
- Płat ciasta rozłożyłam, posmarowałam mlekiem, rozłożyłam połowę rabarbaru na połowie ciasta, ułożyłam połowę połówek truskawek i zwijałam od dłuższego brzegu.
- Zwinęłam w ślimak bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak samo zrobiłam z drugim płatem i dołączyłam go do pierwszego.
- Posmarowałam z wierzchu mlekiem.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut lub jak się zrumieni.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
W puszczy Białowieskiej |
4 komentarze
Ooo Chętnie zjem, lubię rabarbar. Wieki nie jadłam ciasta z rabarbarem, a tu przepis autorski, podziwiam. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo serdecznie. <3
Lubię wymyślać nowe dania i potrawy, ot cała prawda.
UsuńPyszny ślimaczek <3!
OdpowiedzUsuńJeden z pyszniejszych ślimaczków.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.