Tym razem powstało pyszne i aromatyczne curry.
Polecam wszystkim do wypróbowania.
Ryżowe curry.
- 1 szklanka ryżu
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 biała cebula
- 1/4 kiszonej cytryny
- 3 jaja
- 1/2 średniej cukinii
- 2 łyżeczki czerwonego curry w proszku
- 125 g boczku wędzonego
- sól morska
- rzeżucha do posypania
- Boczek pokroiłam w kostkę i wysmażyłam na suchej patelni.
- Potem dodałam posiekaną cebulę i czosnek.
- Smażyłam 3 minuty.
- Na patelni wylądowała posiekana cytryna kiszona a także pokrojone w paski papryki.
- Smażyłam 3 minuty.
- Cukinię pokrojoną w paski dodałam na patelnię i smażyłam kolejne 3 minuty.
- Teraz dodałam umyty i osączony szpinak, smażyłam aż liście zmiękły.
- Na koniec dodałam ryż i smażyłam 3 minuty.
- Teraz czas na bulion, wlałam go na patelnię, zamieszałam, dodałam proszek curry i pod przykryciem na małym ogniu gotowałam ok. 15 minut.
- W tym czasie jaja roztrzepałam widelcem, dodałam szczyptę soli.
- Jak ryż stał się miękki na patelnię wlałam jaja i widelcem mieszając smażyłam aż się ścięły.
- Posypałam na talerzu rzeżuchą.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.