wtorek, 15 czerwca 2021

Racuszki jagodowe z patelni

Wszystko co drożdżowe uwielbiam a do tego dodatek jagód to bajka.
Czyli zapraszam na jagodzianki z patelni.
Są puszyste, pachnące, idealne na śniadanie.
Korzystajcie z przepisu, warto.
Racuchy z jagodami.

Składniki:
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej T 450
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania
  • pomarańcza do podania
  • olej do smażenia
Przygotowanie racuchów:
  • Drożdże zasypałam cukrem i poczekałam aż się rozpuszczą.
  • Dodałam ciepłe - nie gorące mleko, wymieszałam.
  • Dodałam olej i jajo i ponownie wymieszałam.
  • Dodałam sól i partiami mąkę, wymieszałam dokładnie.
  • Odstawiałam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Jagody wymieszałam z cukrem, mąką w osobnej miseczce.
  • Na rozgrzany olej nakładałam porcję wyrośniętego ciasta, lekko rozciągałam, kładłam łyżeczkę jagód.
  • Przykryłam drugą łyżką ciasta, także lekko je rozciągając aby pokryły możliwie owoce.
  • I tak smażyłam na średnim ogniu z obu stron aż się pięknie zrumieniły.
  • Na talerzu posypałam cukrem pudrem i udekorowałam plastrami pomarańczy.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Chmurzasto na niebie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger