Czyli zapraszam na jagodzianki z patelni.
Są puszyste, pachnące, idealne na śniadanie.
Korzystajcie z przepisu, warto.
Racuchy z jagodami.
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajo
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej T 450
- szczypta soli
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
- pomarańcza do podania
- olej do smażenia
- Drożdże zasypałam cukrem i poczekałam aż się rozpuszczą.
- Dodałam ciepłe - nie gorące mleko, wymieszałam.
- Dodałam olej i jajo i ponownie wymieszałam.
- Dodałam sól i partiami mąkę, wymieszałam dokładnie.
- Odstawiałam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
- Jagody wymieszałam z cukrem, mąką w osobnej miseczce.
- Na rozgrzany olej nakładałam porcję wyrośniętego ciasta, lekko rozciągałam, kładłam łyżeczkę jagód.
- I tak smażyłam na średnim ogniu z obu stron aż się pięknie zrumieniły.
- Na talerzu posypałam cukrem pudrem i udekorowałam plastrami pomarańczy.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.