Jeśli ktoś nie wie co to quiche to spieszę z pomocą.
Quiche jest to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno - śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy.
Dziś u mnie szpinak, cukinia, koperek, natka, jarmuż i łosoś, niebo w gębie, jak mawiają.
Quiche z warzywami.
Ciasto:
- 90 g zimnego masła
- 100 g mąki orkiszowej razowej
- 100 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- 4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 300 g szpinaku
- 1 liść jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka oliwy
- pieprz do smaku
- 100 g sera feta
- 300 g śmietany 12%
- 2 jaja
- 80 g łososia wędzonego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki bułki tartej
- Masło pokroiłam w kostkę, dodałam obie mąki, jajo i zimną wodę, zagniotłam szybko zwarte ciasto.
- Zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
- Szpinak umyłam a potem blanszowałam 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedziłam, odcisnęłam i posiekałam.
- Listki jarmużu oddzieliłam od łodyżki, posiekałam.
- Posiekałam także zioła: natkę, koperek i szczypiorek.
- Posiekałam czosnek i szalotkę.
- Porwałam na kawałki łososia.
- Cukinię umyłam, osuszyłam i pokroiłam w drobniutka kostkę.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażałam ok. 4 minuty czosnek, szalotkę i cukinię.
- Teraz dodałam szpinak i jarmuż, sól, pieprz i wymieszałam.
Przygotowanie quiche:
- Ciasto rozwałkowałam na placek o średnicy większej niż średnica tortownicy, tak ok. 28 cm.
- Włożyłam go do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi zwisały za tortownicę.
- Nakłułam brzegi i dno ciasta widelcem.
- Posypałam ciasto na dnie bułką tartą.
- Podpiekałam ciasto 10 minut w 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Połowę sera pokruszyłam i wymieszałam ze śmietaną, jajami, solą, pieprzem.
- Po wyjęciu z piekarnika na dnie ułożyłam szpinak z jarmużem, ułożyłam kawałki łososia.
- Zalałam całość śmietaną, posypałam ziołami, posypałam pokruszonym serem i brzegi ciasta założyłam do środka.
- Dopiekałam quiche 35 - 40 minut w 200 C lub do momentu aż ciasto z wierzchu pięknie się zrumieni.
- Po upieczeniu na wierzchu ułożyłam resztki łososia.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Dubinach woj. podlaskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.