Wystarczy je zapakować w pojemniczek i zawsze mieć przy sobie jak tylko zgłodniejemy a obok nie ma jeszcze obiadu.
Do kawy czy herbaty będą równie znakomite, zróbcie koniecznie.
Owsiane kulki mocy.
- 100 g miodu
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 250 g płatków owsianych górskich
- 4 łyżeczki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- duża szczypta suszonego imbiru
- Płatki owsiane wysypałam na blaszkę, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcja grzania góra/dół i suszyłam ok. 20 minut.
- W trakcie suszenia kilka razy je mieszałam aby równo nabrały koloru, wystudziłam je.
- Miód podgrzałam w garnku, dodałam kakao, cynamon, imbir, cukier i chwilę podgrzewałam aby cukier się rozpuścił.
- Można dodać ciemnego cukru muscovado, też będzie pysznie.
- Teraz zdjęłam z ognia, dodałam płatki owsiane i dokładnie wymieszałam.
- Lekko masę przestudziłam aby nie parzyła w dłonie i uformowałam kulki.
- Pozostawiłam do wystudzenia.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Jesienny las brzozowy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.