Są wyjątkowe, na mące orkiszowej pełnoziarnistej.
Do tego przepyszne truskawki i obiad gotowy, a może deser?
Zapraszam na pyszne danie.
Truskawki w naleśnikach.
Ciasto: 9 - 10 naleśników
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 480
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody kokosowej
- 1 jajo
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Nadzienie z serka:
- 250 g twarogu białego półtłustego
- 2 łyżki ksylitolu
- 4 duże truskawki zgniecione widelcem
Frużelina:
- 100 g truskawek
- 1 łyżka masła
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Składniki na ciasto zmiksowałam na gładkie i lejące ciasto.
- Odstawiłam na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
- Truskawki na frużelinę obrałam, przekroiłam na połówki.
- Podsmażyłam truskawki na maśle a jak się rozpadły dolałam wodę z wymieszaną mąką.
- Zagotowałam aż powstała gęsta masa.
- To jest jedno nadzienie.
- Drugie z twarogu: zmiksowałam twaróg razem z ksylitolem i dodałam zmiażdżone widelcem truskawki.
- Usmażyłam naleśniki, ok. 20 cm średnicy, dość grube.
- Będzie ich około 9 sztuk.
- To do Was należy wybór jak sobie je polejecie, z czym zjecie, a może jeden taki, drugi taki.
- Są pyszne.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.