Mąka kasztanowa jest zdrowa, ładnie pachnie i idealnie nadaję się do wypieków.
Ma lekką goryczkę ale do niej łatwo się przyzwyczaić.
Truskawki niweczą tę goryczkę.
Polecam takie naleśniki na śniadanie lub podwieczorek, będą idealne.
Naleśniki z mąki kasztanowej.
Składniki: 7 sztuk średnicy 20 cmCiasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki kasztanowej
- 1 jajo
- szczypta soli
Dodatki:
- ok. 500 g truskawek
- 100 ml jogurtu naturalnego
- olej do smażenia
- Składniki na ciasto zmiksowałam i odstawiłam na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
- Część truskawek, wcześniej umytych pokroiłam na plastry a resztę zmiksowałam.
- Patelnię spryskałam olejem i wylałam chochelkę masy kasztanowej.
- Jak ciasto po bokach się ścięło, ułożyłam na wierzchu plastry truskawek.
- Smażyłam jeszcze chwilę aby i wierzch naleśnika się ściął.
- Złożyłam na pół.
- Chwilę dosmażałam z obu stron.
- Podałam polane jogurtem i sosem truskawkowym.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy dworzec PKP w Przemyślu woj. podkarpackie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.