poniedziałek, 28 czerwca 2021

Jajecznica z pomidorami po hiszpańsku

Młodziutka dymka ze szczypiorem, pachnąca, do tego dojrzałe pomidory i kilka jaj a śniadanie czy obiad gotowy.
Polecam ten przepis do wypróbowania, będzie wyśmienicie.
Jadaliśmy taką podczas pobytu w Hiszpanii.
Pomidorowa jajecznica.
Składniki: 3 - 4 porcje
  • 2 pęczki młodej dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 6 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie jajecznicy:
  • Dymkę umyłam, osuszyłam, posiekałam.
  • Posiekałam drobno czosnek.
  • Pokroiłam w kosteczkę pomidory wraz ze skórką.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej dymkę i czosnek aż zmiękły.
  • Dodałam teraz pokrojone pomidory i smażyłam aż się lekko rozpadły.
  • Jaja wbiłam do miseczki, posoliłam i oprószyłam pieprzem, wlałam na patelnię.
  • Na początku nie mieszałam przez minutę aby jaja się lekko ścięły a potem delikatnie przemieszałam.
  • Smażyłam aż osiągnęłam ulubiony stopień wysmażenia, każdy ma inny, swój ulubiony.
  • Zajadamy od razu z bagietką czy świeżą bułeczką.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lubostroniu woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger