Przepis na ciasto pochodzi z książki Donny Hay "Chocolate".
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, ja dodałam czarnego kakao więc ma wyjątkowy wygląd.
Do ciasta sos truskawkowy, pachnący.
Idealny deser do kawy czy czystka, zachęcam do wypróbowania przepisu.
Ciasto czekoladowe z truskawkami.
- 250 g masła
- 4 duże jajka
- 185 ml mleka
- 220 g cukru trzcinowego lub innego słodzika - ja dałam 150 g cukru trzcinowego
- 90 g kakao - dałam czarne kakao
- 225 g mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa:
- 60 ml śmietany kremówki 36 %
- 80 g gorzkich chocolate chips lub posiekanej deserowej czekolady
Sos truskawkowy:
- 100 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Rozpuściłam masło, przestudziłam.
- Dodałam jaja, mleko, cukier i wymieszałam trzepaczką do połączenia składników.
- Kakao, mąkę i proszek przesiałam wprost do mieszanki płynnej.
- Wymieszałam przy użyciu trzepaczki, można to zrobić łyżką.
- Mieszałam do połączenia składników.
- Na koniec dodałam wiórki i ponownie wymieszałam.
- Tortownicę na dnie wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut lub do suchego patyczka.
Przygotowanie polewy:
- Do garnuszka wlałam śmietanę, podgrzałam prawie do wrzenia, zdjęłam z ognia i dodałam groszki czekoladowe, zostawiłam aż się rozpuściły.
- Polałam wierzch ciasta.
Przygotowanie sosu:
- Truskawki umyłam, osuszyłam, wyjęłam szypułki, pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Zasypałam cukrem i zmiksowałam.
- Do każdego kawałka ciasta podawałam sos truskawkowy.
"Podróże małe i duże"
Goździki brodate |
2 komentarze
Super ciasto i ten sos <3!
OdpowiedzUsuńJest pysznie, zapewniam i polecam gorąco. Dzięki za odwiedziny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.