poniedziałek, 7 czerwca 2021

Curry z batatami, kalafiorem i nerkowcami

Idealne danie na obiad, podane z ryżem albo samodzielnie, będzie ok.
To danie kuchni indyjskiej zadowoli niejednego sceptyka kulinarnego, naprawdę to petarda.
Polecam gorąco.
Curry wegetariańskie.

Składniki:
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 puszka krojonych pomidorów - 400 g
  • 1 szklanka wody
  • 500 g batatów
  • 300 g kalafiora
  • garść groszku cukrowego
  • 250 ml mleka kokosowego
Do podania:
  • 70 g nerkowców
  • ok.100 g suchego ryżu
  • świeża kolendra
Przygotowanie curry:
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki.
  • Pokrojoną cebulę zeszkliłam na oleju, ok. 5 minut.
  • Czosnek i imbir obrałam i starłam na tarce, dodałam na patelnię.
  • Dodałam wszystkie przyprawy i smażyłam ok. 1 minuty aż zaczęły "pachnieć".
  • Teraz dodałam pomidory, wodę i zagotowałam.
  • Teraz dodałam obrane i pokrojone w kostkę bataty, doprawiłam solą i pieprzem.
  • Jak wszystko się zagotowało, utrzymywałam na średnim ogniu bez przykrycia ok. 30 minut.
  • Teraz dodałam podzielonego na różyczki kalafiora, groszek cukrowy, wlałam mleczko kokosowe i pod przykryciem gotowałam 10 minut.
  • Ryż zalałam wodą i gotowałam ok. 15 minut.
  • Nerkowce uprażyłam na suchej patelni.
  • Podałam curry z ryżem, posypane listkami kolendry i nerkowcami.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Hortensje

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger