To danie kuchni indyjskiej zadowoli niejednego sceptyka kulinarnego, naprawdę to petarda.
Polecam gorąco.
Curry wegetariańskie.
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 puszka krojonych pomidorów - 400 g
- 1 szklanka wody
- 500 g batatów
- 300 g kalafiora
- garść groszku cukrowego
- 250 ml mleka kokosowego
Do podania:
- 70 g nerkowców
- ok.100 g suchego ryżu
- świeża kolendra
- Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki.
- Pokrojoną cebulę zeszkliłam na oleju, ok. 5 minut.
- Czosnek i imbir obrałam i starłam na tarce, dodałam na patelnię.
- Dodałam wszystkie przyprawy i smażyłam ok. 1 minuty aż zaczęły "pachnieć".
- Teraz dodałam pomidory, wodę i zagotowałam.
- Teraz dodałam obrane i pokrojone w kostkę bataty, doprawiłam solą i pieprzem.
- Jak wszystko się zagotowało, utrzymywałam na średnim ogniu bez przykrycia ok. 30 minut.
- Teraz dodałam podzielonego na różyczki kalafiora, groszek cukrowy, wlałam mleczko kokosowe i pod przykryciem gotowałam 10 minut.
- Ryż zalałam wodą i gotowałam ok. 15 minut.
- Nerkowce uprażyłam na suchej patelni.
- Podałam curry z ryżem, posypane listkami kolendry i nerkowcami.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.