Nie zawsze jednak dobry chutney mogę kupić więc jak to u mnie postanowiłam go sobie sama zrobić i teraz mam i robię często.
Polecam ten niesamowity smak do kanapek, pierogów, kopytek, makaronu.
Chutney z mango.
- 1 duży dojrzały owoc mango
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1 korzeń imbiru ok. 5 cm
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki białego octu winnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- Czosnek, chili i imbir drobniutko posiekałam i podsmażyłam na maśle.
- Mango pokroiłam w kostkę i dodałam do podsmażonych warzyw.
- Dodałam także gorczycę, curry, cukier, sól i pieprz.
- Wyrównałam wierzch w garnku i wlałam wody tyle aby pokryło owoce, dodałam ocet.
- Całość zagotowałam i gotowałam jeszcze ok. 20 minut.
- Od czasu do czasu mieszałam i rozgniatałam kawałki mango.
- Smażyłam aż uzyskałam odpowiednią konsystencję sosu.
- Przechowuję w lodówce.
"Podróże małe i duże"
Jeżówka purpurowa |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.