Dużo czasu nie potrzebujecie aby mieć na stole pyszne, domowe pieczywo.
Polecam gorąco.
Ja użyłam tutaj ciemnego piwa karmelkowego, użyjcie jakie lubicie ale ciemne.
Piwny chleb.
- 4 szklanki mąki T 650
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 340 ml ciemnego chleba
- 2 łyżeczki soli
- 2 jaja
- W dużej misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
- Jaja wbiłam do miseczki, roztrzepałam widelcem.
- Wlałam jaja i piwo do mąki, dokładnie wymieszałam.
- Formę a była to keksówka 26 x 12 cm wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
- Przełożyłam chleba do formy.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Po upieczeniu wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zbiornik Jeziorsko w Siedlątkowie woj. łódzkie |
2 komentarze
Ciekawy chlebek na piwie ;)
OdpowiedzUsuńI bardzo smakowity, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.