Potrzebne będą Wam czipsy z truskawek, które można zakupić ale można też zrobić samemu.
Chleb ma jedyny i niepowtarzalny smak a znakomicie smakuje z wędliną, serem, czy twarogiem, polecam.
Chleb z czipsami.
- 100 g mąki żytniej T 720
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 45 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 600 g mąki pszennej T 650
- 80 g czipsów truskawkowych
- 1/4 drożdży instant
- 650 g wody
- 120 g zakwasu żytniego
- 15 g soli
- Wszystkie składniki włożyłam do miski bez czipsów i dokładnie wymieszałam.
- Na koniec dodałam czipsy i ponownie wymieszałam.
- Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
- Wyrównałam wierzch, spryskałam oliwą, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 3 - 4 godziny.
- Chleb wyrośnie do wysokości foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 40 - 50 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.