Dziś dam dla wszystkich szybką receptę na przepyszne danie w chińskim stylu.
Będzie szybko i zdrowo, zaczynajmy.
Danie w stylu chińskim.
- garść grzybów mung
- nieduża cukinia
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 4 plastry mięsa wieprzowego od schabu
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru marynowanego
- czarny sezam do posypania
- 90 g kiełków fasoli mung
- 100 g makaronu ryżowego tagliatelle
- 2 łyżki oleju ryżowego
- szczypior do posypania
- Makaron zalałam słoną, wrzącą wodą i odstawiłam pod przykryciem na 5 minut.
- Grzyby namoczyłam również w słonym wrzątku na 30 minut, potem odcedziłam i pokroiłam w paski.
- Cukinię umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w półplasterki.
- Szalotkę i czosnek, pokroiłam w kostkę.
- Posiekałam imbir, odcedziłam kiełki bo miałam z puszki.
- Schab pokroiłam w paski i wymieszałam z sosem teriyaki.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim mięso, kilka minut, zdjęłam z patelni.
- Teraz na tym samym oleju podsmażyłam czosnek i szalotkę, potem cukinię i grzyby, smażyłam na dużym ogniu 5 minut.
- Dodałam ponownie mięso, kiełki, posiekany imbir, smażyłam 2 minuty.
- Na koniec dodałam odcedzony makaron, wymieszałam, rozłożyłam na talerze.
- Posypałam posiekanym szczypiorem i czarnym sezamem.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy młyn nad Nerem w Małyniu woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.