Zupa jest treściwa, pożywna i ma wyjątkowy smak, dlatego polecam gorąco.
Gotuje się ją bardzo szybko o ile macie ugotowaną fasolę lub użyjecie tej z puszki.
Barszcz czerwony z dodatkami.
- 1000 ml wywaru z warzyw
- pęczek botwinki
- 2 garście szpinaku
- 1 łyżka masła
- 4 - 5 łyżek ugotowanej fasoli białej
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 12 %
- 2 łyżki mąki pszennej T 650
- 2 łyżki przecieru z suszonych śliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 250 ml kwasu buraczanego
- sól morsa
- pieprz czarny
- cukier trzcinowy do smaku
- 1 ząbek czosnku
- ziemniaki do podania
- Umyłam liście botwinki wraz z buraczkami, osuszyłam, pokroiłam.
- Umyłam, osuszyłam i posiekałam szpinak.
- Na maśle podsmażyłam liście botwinki i szpinaku, zalałam wywarem warzywnym.
- Dodałam fasolę i gotowałam 5 minut.
- Aby zrobić przecier ze śliwek wystarczy 4 - 5 śliwek suszonych zalać wrzącą wodą na 30 minut a potem zmiksować.
- Po tym czasie do garnka włożyłam pastę ze śliwek, przecier pomidorowy, wlałam kwas buraczany i zagotowałam.
- Śmietanę wymieszałam z mąką i wlałam do zupy, ponownie zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą, cukrem, pieprzem, wcisnęłam przez praskę ząbek czosnku.
- Podałam z ziemniakami z wody.
Przepis D. H. Dębscy
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad Jeziorem Białym w Augustowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.