Dlatego czym prędzej dzielę się przepisem aby i Wam zasmakowała i cieszcie się jej smakiem i aromatem.
Zupę gotuje się szybciutko a potem to już delektujemy się i rozkoszujemy jej walorami.
Lubicie azjatyckie zupy?
Zielone curry.
Składniki:
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 mała szalotka
- 10 - 12 liści kafiru
- 1 trawa cytrynowa
- 1 łyżka zielonego curry
- 1 filet z kurczaka ok. 300 g
- garść kiełków kozieradki
- 400 ml mleka kokosowego
- 225 g pędów bambusa
- sól morska
- 100 g makaronu vermicelli z brązowego ryżu
- garść listków szpinaku
- sok z limonki
Przygotowanie zupy:
- Trawę cytrynową zmiażdżyłam aby wydobyć z niej cały aromat.
- Posiekałam szalotkę i czosnek.
- Kurczaka pokroiłam w kostkę.
- Na patelni podsmażyłam cebulkę, czosnek, liście kafiru, trawę cytrynową.
- Potem dodałam paste curry i pędy bambusa, kurczaka, smażyłam 3 minuty.
- Zalałam całość mlekiem kokosowym i gotowałam 15 minut.
- Na koniec doprawiłam do smaku solą i sokiem z limonki.
- Teraz wrzuciłam makaron i listki szpinaku, już nie gotowałam tylko zostawiłam zupę pod przykryciem na 5 - 8 minut.
- Posypałam na talerzu kiełkami kozieradki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Trześciance woj. podlaskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.