Przepis pochodzi z książki Bołotnikowej i Wapielnika "500 potraw z ziemniaków".
Musicie mieć do dania grzyby, najlepiej świeże ale jak nie ma to i mrożone będą idealne.
Będzie szybko i bardzo smacznie.
To idealne danie samodzielne ale i jako dodatek do mięs będzie idealne.
Ziemniaki z grzybami.
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 200 g świeżych grzybów
- 1/2 szklanki masła czyli ok. 100 g
- sól morska
- 1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie dania:
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w słupki.
- Wrzuciłam je na sito i przelałam wrzącą wodą, wysuszyłam.
- Grzyby ugotowałam w osolonej wodzie, wyjęłam przestudziłam, pokroiłam w słupki lub jak małe to w całości.
- Ziemniaki podsmażyłam na rozgrzanym maśle na półmiękko.
- Przełożyłam je do naczynia do zapiekania, dodałam grzyby i rozmaryn, posoliłam i piekłam aż się zrumieniły ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dól.
Smacznego.
Przepis kuchni belgijskiej.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Zbuczu woj. podlaskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.