niedziela, 23 maja 2021

Żeberka paprykowo - miodowe w sosie pomidorowym

To jedne z pyszniejszych żeberek jakie zrobiłam a było już tego trochę, przepisów szukajcie na blogu wpisując żeberka w wyszukiwarkę.
A dziś zapraszam na pikantne i lekko słodkie żeberka rozpływające się w ustach.
Mega żeberka.

Składniki:
  • 800 g żeberek wieprzowych - pasek
Marynata:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy ognistej
  • 50 ml oliwy
  • 50 ml miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
Dodatkowo: 
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml wody
  • ryż do podania

Przygotowanie dania:
  • Żeberka umyłam, osuszyłam i pokroiłam na porcję tak, aby w każdej było 1 żeberko.
  • Składniki marynaty wymieszałam i natarłam nimi mięso.
  • Odstawiłam na minimum jedną godzinę a najlepiej zrobić to na wieczór i schować do lodówki na całą noc.
  • Potem żeberka obsmażyłam na oleju na rumiano z każdej strony.
  • Wlałam teraz passatę i wodę i dusiłam pod przykryciem aż żeberka zmiękły mniej więcej ok. 60 minut.
  • Potem odparowałam sos aby zgęstniał i danie gotowe.
  • Podałam z ryżem.
Smacznego.
Przepis autorski
"Podróże małe i duże"
Pan sarna

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger