A dziś zapraszam na pikantne i lekko słodkie żeberka rozpływające się w ustach.
Mega żeberka.
- 800 g żeberek wieprzowych - pasek
Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy ognistej
- 50 ml oliwy
- 50 ml miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju
- 300 ml passaty pomidorowej
- 200 ml wody
- ryż do podania
Przygotowanie dania:
- Żeberka umyłam, osuszyłam i pokroiłam na porcję tak, aby w każdej było 1 żeberko.
- Składniki marynaty wymieszałam i natarłam nimi mięso.
- Odstawiłam na minimum jedną godzinę a najlepiej zrobić to na wieczór i schować do lodówki na całą noc.
- Potem żeberka obsmażyłam na oleju na rumiano z każdej strony.
- Wlałam teraz passatę i wodę i dusiłam pod przykryciem aż żeberka zmiękły mniej więcej ok. 60 minut.
- Potem odparowałam sos aby zgęstniał i danie gotowe.
- Podałam z ryżem.
Przepis autorski
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.