Przepis pochodzi z kuchni francuskiej i zagościł na stałe do mojej kuchni.
Tak usmażone naleśniki są kremowe, delikatne i rewelacyjne, spróbujcie sami.
Naleśniki kasztanowe.
Składniki:
- 1 duże jajo
- 1 szklanka mąki kasztanowej
- 1 szklanka pełnego mleka
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
- igiełki z 2 gałązek rozmarynu
- 6 - 8 plasterków szynki lub boczku
- ser gruyère
Przygotowanie naleśników:
- Jajo wymieszałam dokładnie z mlekiem, sporą szczyptą soli i mlekiem.
- Potem dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam aby nie było grudek.
- Ciasto ma być dość lejące, jeśli jest za gęste wystarczy dodać mleka.
- Nieprzywierajacą patelnię skropiłam oliwą, rozzsypałam kilka igiełek rozmarynu i plastry boczku.
- Smażyłam aż boczek się lekko wytopił i wtedy wlałam na patelnię ciasto i smażyłam aż ciasto zaczęło odchodzić od brzegów patelni.
- Wówczas wierzch posypałam startym serem.
- Chwilę smażyłam i złożyłam naleśnik na połowę i ponownie posypałam serem.
- Złożyłam na cztery i dosmażałam naleśnik.
- I tak do wyczerpania ciasta.
Smacznego.
Przepis wg Jamiego Olivera.
Młyn nad Grabia w Brzeskach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.