Taka szakszuka to skarb dla oczu, brzucha, odżywi, pożywi, idealne danie.
Polecam zróbcie sobie a zostanie już z Wami na zawsze.
Szakszuka na zielono.
- 1 średnia cukinia
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g świeżego szpinaku
- 4 jaja
- 1 pęczek - 500 g zielonych szparagów
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1 łyżka oliwy
- Szparagi umyłam, odcięłam końce/kwiatki a resztę pokroiłam na kawałki 1 cm.
- Cukinię umyłam i razem ze skórką pokroiłam w półplasterki.
- Czosnek obrałam i posiekałam.
- Szpinak umyłam i delikatnie posiekałam.
- Szalotkę obrałam i posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam olej ryżowy i oliwę.
- Podsmażyłam na nim czosnek i cebulę a potem dodałam cukinię i posiekane szparagi.
- Dusiłam pod przykryciem ok. 5 minut.
- Zdjęłam pokrywkę i smażyłam jeszcze minutę dodając, sól, pieprz oraz sos ostrygowy a także kwiatki szparagów.
- Na sam koniec włożyłam szpinak, nakryłam pokrywką a jak zmiękł zdjęłam pokrywę.
- Na patelni wśród warzyw zrobiłam cztery otwory w które wlałam wybite jaja.
- Jaja posoliłam, oprószyłam pieprzem, ponownie nakryłam pokrywką patelnię i dusiłam aż jaja się ścięły.
Pomysł własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.