środa, 5 maja 2021

Szybki chleb z ziarnami

Szybki chleb na drożdżach z ziarnami lnu to znakomity sposób na domowy chleb na śniadanie.
Przygotowanie trwa krótko, wyrasta ok. 90 minut i potem pieczemy.
Zajadamy pyszny chleb po 2 godzinach.
Zachęcam zatem do upieczenia własnego chleba.
Chleb pszenny z ziarnami.


Składniki: 2 foremki 26 x 16 cm

  • 500 g mąki pszennej T 480
  • 500 g mąki pszennej bio T 1050
  • 7 g drożdży instant
  • 16 g soli
  • 80 g siemienia lnianego
  • 750 g wody

Przygotowanie chleba:

  • Do miski wsypałam obie mąki, drożdże, sól, siemię lniane i dokładnie wymieszałam.
  • Teraz wlałam wodę i wymieszałam.
  • Wyrabiałam ciasto łyżką jakieś 5 minut.
  • Potem nakryłam miskę ściereczką i pozostawiłam na 30 minut.
  • Po tym czasie nasmarowałam foremki masłem i wysypałam mąka i przełożyłam do nich ciasto.
  • Nakryłam foremki ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około 60 minut.
  • Chlebki wyrosną do wysokości foremki.
  • Wyrośnięty chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 50 minut.
  • Upieczony chleb wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże" 
Kamieniczki kupiecki w Poznaniu

2 komentarze

  1. Bardzo pięknie wyszedł ten chleb - widać, że jest puszysty, ma równe dziurki, i te ziarenka... Zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger