Przygotowanie trwa krótko, wyrasta ok. 90 minut i potem pieczemy.
Zajadamy pyszny chleb po 2 godzinach.
Zachęcam zatem do upieczenia własnego chleba.
Chleb pszenny z ziarnami.
Składniki: 2 foremki 26 x 16 cm
- 500 g mąki pszennej T 480
- 500 g mąki pszennej bio T 1050
- 7 g drożdży instant
- 16 g soli
- 80 g siemienia lnianego
- 750 g wody
Przygotowanie chleba:
- Do miski wsypałam obie mąki, drożdże, sól, siemię lniane i dokładnie wymieszałam.
- Teraz wlałam wodę i wymieszałam.
- Wyrabiałam ciasto łyżką jakieś 5 minut.
- Potem nakryłam miskę ściereczką i pozostawiłam na 30 minut.
- Po tym czasie nasmarowałam foremki masłem i wysypałam mąka i przełożyłam do nich ciasto.
- Nakryłam foremki ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około 60 minut.
- Chlebki wyrosną do wysokości foremki.
- Wyrośnięty chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 50 minut.
- Upieczony chleb wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kamieniczki kupiecki w Poznaniu |
2 komentarze
Bardzo pięknie wyszedł ten chleb - widać, że jest puszysty, ma równe dziurki, i te ziarenka... Zapisuję :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.