Czy dodamy do niego warzywa sezonowe, mięso czy suszone produkty, rezultat jest ten sam, pyszny obiad na stole.
Dlatego bardzo gorąco namawiam do zaprzyjaźnienia się z tym włoskim daniem a potem to już tylko własna inwencja twórcza.
Pyszne risotto.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do risotto - u mnie arborio
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 4 boczniaki
- 1 łyżka oleju
- 15 g suszonych grzybów shitake
- 12 suszonych pomidorów bez zalewy
- ok. 600 ml bulionu w tym woda z moczenia grzybów i pomidorów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
- 3 - 4 łyżki startego parmezanu + do posypania
- listki tymianku
- sol morska
Przygotowanie risotta:
- Bulion ma być cały czas gorący.
- Warto naszykować wszystko obok siebie aby potem nie przerywać procesu gotowania.
- Shitake i pomidory zalałam wrzącą wodą i odstawiłam na 30 minut.
- Potem odcedziłam je a do wody z moczenia uzupełniłam bulion do ok. 600 ml.
- Pomidory pokroiłam w paski, tak samo shitake.
- Boczniaki pokroiłam wzdłuż blaszek i podsmażyłam na oleju, nie mieszając, posoliłam je po usmażeniu.
- Starłam parmezan, posiekałam czosnek i szalotkę.
- Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulkę i czosnek, potem dodałam pomidory i shitake.
- Smażyłam 2 minuty i wsypałam suchy ryż, smażyłam kolejne 2 minuty.
- Teraz wlałam wino i na pełnym ogniu smażyłam aż ryż wchłonął cały alkohol.
- Teraz po chochli wlewałam gorący bulion i gotowałam aż ryż wchłonął cały płyn i tak łyżka po łyżce.
- Cały czas mieszałam.
- Proces ten trwa ok. 20 - 25 minut, ryż powinien być klejący i al'dente.
- Teraz zestawiłam patelnię z ognia i dodałam masło i parmezan, mieszałam aż się rozpuściły.
- Na talerzu ułożyłam boczniaki i posypałam listkami tymianku i parmezanem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew św. Michała Archanioła w Trześciance woj. podlaskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.