Całym sekretem tej pizzy jest pyszne ciasto i sery, ile tam macie w domu.
Potem to już rozkosz jedzenia.
Serowa pizza domowa.
Składniki:
Spód - ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 450
- szczypta cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- ok. 300 - 330 ml wody
Dodatki:
- oliwa do skropienia ciasta
- listki bazylii
- pomidor
- 50 g sera gouda
- 125 g sera mozzarella
- 90 g sera typu gorgonzola
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wymieszałam z solą, cukrem, oliwą.
- Wkruszyłam drożdże, wymieszałam.
- Teraz dodawałam wodę powoli i zagniatałam.
- Czasami potrzeba mniej, czasami więcej wody do tej ilości mąki.
- Zagniotłam elastyczne ciasto i odstawiłam je do wyrastania na ok. 30 minut.
- Jak ciasto wyrosło, wyjęłam je na blat, zagniotłam.
Przygotowanie pizzy:
- Rozciągnęłam ciasto w kształt pizzy - jak lubicie, na łopacie do pizzy.
- Jeśli nie macie łopaty rozciągnijcie bezpośrednio na blaszce.
- Ciasto skropiłam oliwą, ułożyłam plastry pomidora, pokruszoną mozzarellą oraz startą goudą i pokruszoną gorgonzolą.
- Piekarnik nagrzałam z kamieniem do pizzy i jak osiągnął 190 C z opcją grzania góra/dół zsunęłam ciasto na kamień.
- Albo po prostu wsuńcie blachę do piekarnika.
- Piekłam pizzę 20 - 30 minut.
- Ułożyłam listki bazylii.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Poznaniu woj. wielkopolskie |
3 komentarze
Twoja pizza wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję Łucjo i pozdrawiam.
UsuńJest smaczna i pożywna, polecam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.