Jest puszysty, bardzo smaczny.
To taki substytut szarlotki z patelni.
Polecam gorąco na śniadanie, idealny posiłek.
Naleśnik szarlotka.
Składniki: patelnia 26 cm
- 250 ml mleka
- 4 duże jaja
- 160 g mąki pszennej T 650
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 50 g masła
- 2 jabłka
- 3 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie naleśnika:
- Jabłka wraz ze skórką pokroiłam na plastry.
- Mokre składniki na naleśnika wymieszałam w jednej misce a suche w drugiej.
- Do miski z mokrymi składnikami dodałam suche i zmiksowałam na gładkie ciasto bez grudek.
- Piekarnik rozgrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Do piekarnika włożyłam patelnię - ja żeliwną ale musi być taka żeby nic się nie stopiło, a na patelnię włożyłam masło.
- Patelnia wylądowała w piekarniku na 3 minuty.
- Jak masło się rozpuściło wyjęłam patelnię z piekarnika, ułożyłam na dnie 2/3 cząstek jabłka i ponownie wstawiłam patelnię do piekarnika tym razem na 10 minut.
- Po tym czasie na jabłka wlałam ciasto, na wierzchu ułożyłam resztę jabłek, posypałam cukrem, cynamonem i piekłam jeszcze 20 minut.
- Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Makowe pola |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.