Uwielbiam i jedno i drugie a jak dodamy jeszcze soczystego kurczaka to będzie znakomicie.
Polecam na obiad albo do pudełka do pracy, będzie znakomicie.
Makaron z kurczakiem.
Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 1 filet pojedynczy z kurczaka
- pęczek świeżego majeranku
- 2 - 3 gałązki natki pietruszki
- 390 g - pomidory krojone w soku
- 50 startego żółtego sera typu parmezan
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu 250 ml
- sól morska
- pieprz czarny
- garść kiełków kozieradki
Przygotowanie dania:
- Kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
- Podsmażyłam go na oleju na złoty kolor, zdjęłam z patelni.
- Teraz podsmażyłam na tej samej patelni posiekaną szalotkę i czosnek.
- Dodałam na patelnię pomidory, smażyłam chwilę.
- Wrzuciłam podsmażonego kurczaka, wlałam bulion, dodałam soli i gotowałam 15 minut pod przykryciem aż kurczak zmiękł a sos zgęstniał.
- Wtedy dodałam listki majeranku, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, ugotowany wcześniej makaron, wymieszałam, gotowałam minutę.
- Na talerzu posypałam startym serem i kiełkami kozieradki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś na Zalewie Sulejowskim woj. łódzkie |
1 komentarze
Koniecznie wypróbuj Agnieszko.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.