czwartek, 13 maja 2021

Pappardelle z fioletowymi szparagami, szpinakiem i mozzarellą

Pappardelle to takie szerokie paski i idealnie nadają się tutaj do szpinaku i szparagów.
Zakupiłam takie cudne fioletowe szparagi że od razu połączyłam je z makaronem.
Oto danie do degustacji, zapraszam.
Makaron ze szparagami i szpinakiem.

Składniki:
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g fioletowych szparagów - zielone też będą ok
  • garść szpinaku
  • 125 g mozzarelli - 1 kulka
  • 150 - 200 g makaronu pappardelle
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognistej
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy

Przyrządzenie dania:
  • Szparagom odłamałam końcówki, odcięłam też główki.
  • Łodyżki pokroiłam na kawałki ok. 1 cm.
  • Szalotkę posiekałam, szpinak umyłam i osuszyłam, czosnek posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam czosnek i cebulę, jakieś 60 sekund.
  • Potem dodałam szparagi bez główek i smażyłam 2 minuty.
  • Teraz na patelni wylądował szpinak i smażyłam aż lekko zmiękł.
  • Posiekałam grubo kolendrę, dodałam na patelnię.
  • Dodałam główki szparagów, wlałam sos sojowy, dodałam przyprawę ognistą i ocet i jeszcze 2 minuty patelnia stała na ogniu.
  • Makaron ugotowałam al'dente i ugotowany przełożyłam na patelnię, wymieszałam i podałam.
  • Na talerzu posypałam porwaną mozzarellą.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Goździki brodate

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger