Pappardelle to takie szerokie paski i idealnie nadają się tutaj do szpinaku i szparagów.
Zakupiłam takie cudne fioletowe szparagi że od razu połączyłam je z makaronem.
Oto danie do degustacji, zapraszam.
Makaron ze szparagami i szpinakiem.
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 500 g fioletowych szparagów - zielone też będą ok
- garść szpinaku
- 125 g mozzarelli - 1 kulka
- 150 - 200 g makaronu pappardelle
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól morska
- 1/2 łyżeczki przyprawy ognistej
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżki oliwy
- Szparagom odłamałam końcówki, odcięłam też główki.
- Łodyżki pokroiłam na kawałki ok. 1 cm.
- Szalotkę posiekałam, szpinak umyłam i osuszyłam, czosnek posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam czosnek i cebulę, jakieś 60 sekund.
- Potem dodałam szparagi bez główek i smażyłam 2 minuty.
- Teraz na patelni wylądował szpinak i smażyłam aż lekko zmiękł.
- Posiekałam grubo kolendrę, dodałam na patelnię.
- Dodałam główki szparagów, wlałam sos sojowy, dodałam przyprawę ognistą i ocet i jeszcze 2 minuty patelnia stała na ogniu.
- Makaron ugotowałam al'dente i ugotowany przełożyłam na patelnię, wymieszałam i podałam.
- Na talerzu posypałam porwaną mozzarellą.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Goździki brodate |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.