piątek, 28 maja 2021

Makaron szpinakowy z pstrągiem w sosie śmietanowo - porowym

Danie petarda.
Pstrąg wędzony świeżutki, sos śmietanowo - porowy idealnie nadaje się z czerwonym pieprzem.
Danie szybkie, wyraziste w smaku, idealne na obiad, polecam.
Makaron z pstrągiem.


Składniki:

  • 250 g makaronu ze szpinakiem Foglie d'ulivo agli spinaci
  • 1 wędzony pstrąg
  • 1 średni por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • sól morska
  • 1 łyżeczka pieprzu czerwonego 
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

Przygotowanie dania:

  • Pora pokroiłam w półplasterki.
  • Obrałam i posiekałam czosnek.
  • Obrałam rybę od kości i podzieliłam na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam pora i czosnek aż zmiękły. 
  • Wlałam śmietanę i gotowałam aż sos zgęstniał, doprawiłam do smaku solą.
  • Ugotowałam makaron al'dente, odcedziłam i włożyłam do sosu, wymieszałam.
  • Wyłożyłam na talerz makaron, na wierzchu ułożyłam pstrąga, posypałam utłuczonym świeżo czerwonym pieprzem i czarnym sezamem.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże" 
Dwór z Sochaczewie woj. mazowieckie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger