Czas go zrobić i polubić bo smakuje wybornie.
To danie z cyklu zero waste czyli nic się nie może zmarnować, polecam gorąco.
Makaron z pesto.
Składniki:
- 250 g makaronu ryżowego
- parmezan do posypania
Pesto:
- liście z 2 białych rzodkwi
- garść liści kolendry
- 2 łyżki orzechów arachidowych
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól morska
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Piklowana biała rzodkiew:
- 2 kulki białej rzodkwi
- 100 ml octu ryżowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie marynaty:
- Białą rzodkiew pokroiłam w cienkie słupki.
- Ocet wymieszałam z cukrem i olejem i włożyłam rzodkiew do środka.
- Dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 30 minut.
- Po tym czasie odcedziłam zalewy.
Przygotowanie pesto:
- Do misy malaksera dodałam liście rzodkwi, kolendry i pozostałe składniki i zmiksowałam na pastę.
- Doprawiłam do smaku.
- Przygotowanie dania:
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i wymieszałam z pesto.
- Na talerzu ułożyłam na makaronie porcję piklowanych warzyw oraz posypałam parmezanem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże male i duże"
Zalew Jeziorsko woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.