Tak przygotowane danie to kwintesencja smaków i aromatów a w rezultacie przepyszny obiad na talerzu, całkiem wegański i bardzo pyszny.
Może trochę z nim zabawy ale zapewniam że warto.
Danie bardzo pożywne i odżywcze, polecam.
Klopsiki w sosie.
Klopsiki:
- 1 mały por
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 szalotka
- 1 papryka czerwona
- 1 marchew
- garść groszku zielonego mrożonego
- olej do smażenia
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- igiełki z 1 gałązki rozmarynu
- sól morska
- 4 łyżki mąki owsianej
Hiszpański sos pomidorowy:
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki oleju
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- sól morska
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- Oczyszczonego pora, selera, wyszorowaną marchew, paprykę i szalotkę pokroiłam w drobną kosteczkę.
- Podsmażyłam na oleju do momentu aż warzywa zmiękły.
- Wrzuciłam mrożony groszek i jeszcze chwilę smażyłam.
- Posoliłam i wystudziłam.
- Potem do warzyw dodałam ugotowaną kaszę, mieloną kolendrę, paprykę wędzoną oraz posiekane igiełki rozmarynu.
- Dodałam także mąkę owsianą.
- Wyrobiłam jednolitą masę z której zrobiłam małe kulki, odstawiłam.
- Migdały sparzyłam wrzącą wodą, obrałam ze skórki.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim płatki owsiane, migdały, całe ząbki czosnku oraz rozmaryn.
- Potem wlałam na patelnię passatę i gotowałam 5 minut.
- Zawartość patelni zmiksowałam na jednolitą masę, dodałam wędzoną paprykę i sól do smaku.
- Jeśli sos jest za gęsty wystarczy dodać wody do ulubionej gęstości.
- Na talerz wylałam sos w ulubionej ilości i ułożyłam na nim klopsiki.
Przepis Tadeusz Müller
2 komentarze
Przygotowanie klopsików kończy sie na: Wyrobiłam jednolitą masę z której zrobiłam małe kulki, odstawiłam.
OdpowiedzUsuńa co dalej? smażyć, piec?
Drogi Anonimie ani smażyć ani piec, one już są gotowe do zjedzenia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.