Czy jako dzieci też uwielbialiście taki budyń z sokiem malinowym? ja uwielbiałam jak babcia mi taki gotowała.
Jak samemu ugotować taki budyń? to bardzo proste, podam Wam receptę a potem już sami gotujcie i dobierajcie smaki.
Domowy budyń.
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- szczypta suszonych ziaren wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
- 2 - 3 łyżki cukru kokosowego
- 1/2 szklanki jagód
- 1 szklankę mleka zagotowałam z cukrem kokosowym, masłem i wanilią.
- W drugiej szklance wymieszałam mąkę, żółtka i szczyptę soli.
- Do gotującego mleka powoli wlewałam zawartość szklanki z mąką, ciągle mieszając.
- Gdy masa się zagotowała, trzymałam ją na ogniu jeszcze kilka sekund aż dobrze zgęstniała.
- Do pucharków wlałam trochę budyniu, wsypałam jagody, wlałam następną porcję budyniu, wsypałam jagody i kolejna warstwa budyniu.
- Na wierzchu ponownie jagody.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.