Polecam to ciasto bo jest przepyszne, delikatne, lekko piaskowe z kwaskowatym rabarbarem i słodkimi truskawkami.
Idealne do kawy czy herbaty, może szklanki mleka czy kakao.
Polecam gorąco.
Ciasto z truskawkami i rabarbarem.
- 200 g masła
- 10 łyżek cukru trzcinowego
- wanilia - szczypta suszonej
- szczypta soli
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej T 650
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- 300 g truskawek
Kruszonka:
- 25 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g mąki pszennej T 650
- cukier puder do posypania
- Rabarbar pokroiłam na kawałki, zasypałam cukrem i cynamonem, wymieszałam.
- Truskawki umyłam i osuszyłam.
- Masło utarłam na puszystą masę z cukrem, wanilią i solą.
- Teraz dodawałam po 1 jaju ciągle miksując.
- Na koniec dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksowałam.
- Zrobiłam kruszonkę czyli roztarłam palcami masło z cukrem i mąką.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej ciasto.
- Na wierzchu ułożyłam rabarbar i truskawki lekko wciskając.
- Posypałam kruszonką.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Dubinach woj. podlaskie |
2 komentarze
Klasyka o tej porze roku ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie ale jak pyszna klasyka/
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.