niedziela, 23 maja 2021

Delikatne ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

Polecam to ciasto bo jest przepyszne, delikatne, lekko piaskowe z kwaskowatym rabarbarem i słodkimi truskawkami.
Idealne do kawy czy herbaty, może szklanki mleka czy kakao.
Polecam gorąco.
Ciasto z truskawkami i rabarbarem.

Składniki: forma 23 x 23 cm
  • 200 g masła
  • 10 łyżek cukru trzcinowego
  • wanilia - szczypta suszonej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu 
  • 300 g truskawek
Kruszonka:
  • 25 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g mąki pszennej T 650
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Rabarbar pokroiłam na kawałki, zasypałam cukrem i cynamonem, wymieszałam.
  • Truskawki umyłam i osuszyłam.
  • Masło utarłam na puszystą masę z cukrem, wanilią i solą.
  • Teraz dodawałam po 1 jaju ciągle miksując.
  • Na koniec dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksowałam.
  • Zrobiłam kruszonkę czyli roztarłam palcami masło z cukrem i mąką.
  • Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej ciasto.
  • Na wierzchu ułożyłam rabarbar i truskawki lekko wciskając.
  • Posypałam kruszonką.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Dubinach woj. podlaskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger