W naszym klimacie nie rośnie bo uwielbia słońce, ciepło a wręcz upał.
Sorgo stanowi podstawę diety w Afryce.
Czemu jednak nie zajadać sorgo u nas jak można je nabyć w każdym sklepie ze zdrowa żywnością?
Sorgo trzeba jednak moczyć przed gotowaniem 12 godzin a potem to już z górki.
Sorgo jest bardzo zdrowe i ma niski indeks glikemiczny.
Zachęcam do zrobienia dania.
Sorgo z warzywami.
Składniki:
- 200 g czerwonego sorgo
- 1 papryka czerwona ramiro
- 1/2 strąka żółtej papryki
- pęczek szparagów zielonych
- 1 średnia szalotka
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 100 g pomidorków koktajlowych
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka piri - piri
- 2 łyżki tymianku suchego
- szczypta cukru
Przygotowanie dania:
- Sorgo zalałam zimną wodą i odstawiałam na noc.
- Potem ugotowałam do miękkości i trwało to jakieś 45 - 50 minut, odcedziłam.
- Pokroiłam papryki w dużą kostkę, pokroiłam w plasterki szparagi, zostawiając czubki.
- Poprzekrawałam na połówki pomidorki.
- Posiekałam szalotkę i czosnek.
- Na patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam cebulkę, czosnek, potem szparagi, paprykę.
- Zalałam całość sosem ostrygowym, piri - piri i gotowałam 10 minut.
- Potem dodałam ugotowane sorgo, tymianek, szczyptę cukru, pomidorki koktajlowe i gotowałam jeszcze 5 minut.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Majkowicach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.