piątek, 14 maja 2021

Czerwone sorgo z warzywami

Sorgo jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych zbóż na świecie.
W naszym klimacie nie rośnie bo uwielbia słońce, ciepło a wręcz upał.
Sorgo stanowi podstawę diety w Afryce.
Czemu jednak nie zajadać sorgo u nas jak można je nabyć w każdym sklepie ze zdrowa żywnością?
Sorgo trzeba jednak moczyć przed gotowaniem 12 godzin a potem to już z górki.
Sorgo jest bardzo zdrowe i ma niski indeks glikemiczny.
Zachęcam do zrobienia dania.
Sorgo z warzywami.


Składniki:

  • 200 g czerwonego sorgo
  • 1 papryka czerwona ramiro
  • 1/2 strąka żółtej papryki
  • pęczek szparagów zielonych
  • 1 średnia szalotka
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka piri - piri
  • 2 łyżki tymianku suchego
  • szczypta cukru 


Przygotowanie dania:

  • Sorgo zalałam zimną wodą i odstawiałam na noc. 
  • Potem ugotowałam do miękkości i trwało to jakieś 45 - 50 minut, odcedziłam.
  • Pokroiłam papryki w dużą kostkę, pokroiłam w plasterki szparagi, zostawiając czubki.
  • Poprzekrawałam na połówki pomidorki.
  • Posiekałam szalotkę i czosnek.
  • Na patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam cebulkę, czosnek, potem szparagi, paprykę.
  • Zalałam całość sosem ostrygowym, piri - piri i gotowałam 10 minut.
  • Potem dodałam ugotowane sorgo, tymianek, szczyptę cukru, pomidorki koktajlowe i gotowałam jeszcze 5 minut.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże" 
Ruiny zamku w Majkowicach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger