Takie proste ucierane ciasto wyjdzie każdemu aby potem cieszyć się pysznym deserem do kawy.
Polecam gorąco.
Ciasto z rabarbarem.
Składniki: tortownica 23 cm
Ciasto:
- 120 g masła
- 200 g drobnego cukru do wypieków - dałam trzcinowy nierafinowany
- 3 duże jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 220 g mąki pszennej T650
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 ml soku z cytryny
- 400 g rabarbaru
Lukier:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kawałki 1 - 2 cm.
- Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
- Teraz dodawałam jajka, jedno po drugim i ucierałam nadal.
- Masa może czasami wyglądać jak zwarzona ale to w niczym nie przeszkadza.
- Teraz dodałam skórkę cytrynową, zmiksowałam.
- Na koniec dodałam przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz sok z cytryny.
- Delikatnie wymieszałam szpatułką.
- Tortownicę wyłożyłam na spodzie papierem do pieczenia, wyłożyłam do niej ciasto a na wierzchu ułożyłam kawałki rabarbaru.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu studziłam w formie.
Przygotowanie lukru:
- Cukier puder utarłam łyżką z sokiem z cytryny.
- Jeśli będzie za rzadki wystarczy dodać pudru a jeśli za gęsty soku z cytryny.
- Polałam lukrem wierzch ciasta.
"Podróże małe i duże"
Czereśnie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.