Dziś przepis na chleb z takimi własnie resztkami zakwasu przed dokarmieniem.
Chleb jest pyszny, ma sprężysty środek i chrupiącą skórkę.
Chleb pszenny na zakwasie.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 180 g zakwasu żytniego prosto z lodówki
- 180 g zakwasu pszennego prosto z lodówki
- 250 g wody
- 9 g soli
- 80 g otrębów żytnich
- 300 g mąki pszennej T 480
Przygotowanie chleba:
- Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie w pojemniku z pokrywką, bowiem po wymieszaniu, nakryłam pojemnik i wstawiłam do lodówki na 12 godzin.
- Potem wyjęłam ciasto z lodówki, przełożyłam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Pozostawiłam do wyrastania na 5 - 8 godzin.
- To zależy od mocy zakwasu, temperatury otoczenia, mąki.
- Chleb powinien wyrosnąć do brzegów foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
- Przy wkładaniu chleba do piekarnika spryskałam jego wnętrze wodą.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Cytrynek |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.