Samo zdrowie, sama rozkosz jedzenia czy to samą kromkę z masłem czy także z dodatkami.
Polecam upiec swój domowy chleb i cieszyć się jego smakiem.
Domowy chleb z czarnuszką.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 600 g mąki pszennej tortowej T 450
- 50 g łuskanych nasion konopi
- 30 g otrębów pszennych
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 12 g soli
- 20 g świeżych drożdży
- 600 g wody
- 20 g nasion czarnuszki + do posypania
Przygotowanie chleba:
- Drożdże rozpuściłam w wodzie.
- Wszystkie sypkie składniki wymieszałam w misce.
- Dodałam do nich wodę drożdżową i dokładnie wymieszałam.
- Ciasto pozostawiłam w misce do wyrośnięcia na około 30 - 60 minut.
- Potem przełożyłam ciasto do foremki wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką.
- Wyrównałam wierzch, posypałam czarnuszką.
- Pozostawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś w Bieszczadach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.