Dziś wersja na własnym zakwasie, zrobicie go sami bo to rzecz prosta.
Potem będziecie delektować się wspaniałą zupą przez cały rok.
Barszcz chrzanowy na zakwasie.
Zakwas na barszcz biały:
- 3 łyżki mąki orkiszowej T 2000 lub pszennej T 2000
- 700 ml przegotowanej i ostudzonej wody
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
Barszcz:
- zakwas na barszcz biały
- opakowanie surowego boczku w plastrach - 100 g
- mała marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól morska do smaku
- pieprz czarny do smaku
- sok z cytryny
- korzeń chrzanu ok. 10 cm
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
- szczypiorek
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 suszone listki laurowe
- jajka na twardo wg uznania
- 2 - 3 łyżki rzeżuchy
- Mąkę wymieszałam z niewielką ilością wody tak aby nie było grudek.
- Potem dodałam resztę wody, ziele angielskie, zmiażdżony czosnek i liść laurowy, wymieszałam.
- Przelałam całość do szklanego naczynia, nakryłam gazą i pozostawiłam na kilka dni aby zakwas ukisł.
- Codziennie mieszałam i po 4 - 5 dniach zakwas nabiera kwaśnego zapachu, wtedy jest gotowy.
Przygotowanie barszczu:
- Do garnka wlałam ok. 1200 ml wody, dodałam pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę w całości i kawałek selera, pora, zmiażdżony czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.
- Zagotowałam i gotowałam 30 minut.
- Wyjęłam pietruszkę, selera, pora a do reszty wlałam cały zakwas - przecedzony - dodałam sok z cytryny, do smaku.
- Potem doprawicie więcej jeśli trzeba.
- Dodałam starty na drobnych oczkach chrzan i suchy majeranek, zagotowałam.
- Dolałam teraz śmietankę, sól i pieprz, zagotowałam.
- Plastry boczku wysmażyłam na suchej patelni na czipsy.
- Jaja ugotowałam na twardo, wystudziłam, obrałam, pokroiłam w plastry lub w cząstki.
- Posypałam na talerzu posiekanym szczypiorkiem i rzeżuchą, dodałam czipsy z boczku i jajo.
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.