Uwielbiam bakłażany i jem je pod różnymi postaciami, dzisiaj proponuję w cieście piwnym.
Tak przyrządzone warzywo ma chrupiącą skórkę i kremowe wnętrze i jest przepyszne.
Polecam wszystkim gorąco.
Bakłażany w piwnym cieście.
- 2 nieduże bakłażany
- 2 gałązki majeranku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 pomidory
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g mąki pszennej T 650
- 100 ml piwa odstanego
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Bakłażany umyłam i pokroiłam na plastry grubości ok. 1 cm a potem na połówki.
- Pomidory, cebulę i czosnek pokroiłam w kostkę.
- Wymieszałam z posiekanym majerankiem, natką pietruszki, olejem i sokiem z cytryny, wymieszałam.
- Odstawiłam salsę na bok.
- Piwo wcześniej wlałam do szklanki aby się odstało i piana opadła.
- Wymieszałam je z mąką, i proszkiem do pieczenia.
- Kawałki bakłażana maczałam w cieście i smażyłam na głębokim oleju.
- Obracałam aby kąski równo się zrumieniły.
- Usmażone wykładałam na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Dopiero wtedy posoliłam bakłażany, dzięki temu ciasto jest chrupiące.
- Podałam bakłażany z salsą z pomidorów.
Przepis z książki "Tapas"
2 komentarze
Super przepis na bakłażana w cieście + te pomidorki! Mega ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia. Dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.