środa, 26 maja 2021

Bakłażany w cieście

Bakłażan lub oberżyna lub gruszka miłości to nazwa jednego warzywa.
Uwielbiam bakłażany i jem je pod różnymi postaciami, dzisiaj proponuję w cieście piwnym.
Tak przyrządzone warzywo ma chrupiącą skórkę i kremowe wnętrze i jest przepyszne.
Polecam wszystkim gorąco.
Bakłażany w piwnym cieście.

Składniki:
  • 2 nieduże bakłażany
  • 2 gałązki majeranku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto: 
  • 100 g mąki pszennej T 650
  • 100 ml piwa odstanego
  • 1 szczypta proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania:
  • Bakłażany umyłam i pokroiłam na plastry grubości ok. 1 cm a potem na połówki.
  • Pomidory, cebulę i czosnek pokroiłam w kostkę.
  • Wymieszałam z posiekanym majerankiem, natką pietruszki, olejem i sokiem z cytryny, wymieszałam.
  • Odstawiłam salsę na bok.
  • Piwo wcześniej wlałam do szklanki aby się odstało i piana opadła.
  • Wymieszałam je z mąką, i proszkiem do pieczenia.
  • Kawałki bakłażana maczałam w cieście i smażyłam na głębokim oleju.
  • Obracałam aby kąski równo się zrumieniły.
  • Usmażone wykładałam na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  • Dopiero wtedy posoliłam bakłażany, dzięki temu ciasto jest chrupiące.
  • Podałam bakłażany z salsą z pomidorów.

Smacznego.
Przepis z książki "Tapas"
"Podróże małe i duże"
Grabia w Zielęcicach woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger