czwartek, 22 kwietnia 2021

Zupa z soczewicy, z batatem i jarmużem

Pysznych zup w naszym garnku nigdy dość.
Ta dzisiejsza jest treściwa, pożywna, pachnąca i delikatna zarazem.
Uwielbiam takie nieoczywiste połączenia aby potem zajadać pyszne dania.
Zupa soczewicowa.


Składniki:

  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g czerwonej soczewicy
  • 1 batat
  • 850 ml bulionu drobiowego 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mieszanki curry
  • 1 puszka krojonych pomidorów - 400 g
  • 2 całe liście jarmużu
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie zupy:

  • Posiekałam czosnek i cebulę i podsmażyłam je na oliwie.
  • Dodałam suche przyprawy i smażyłam 30 sekund.
  • Teraz dodałam soczewicę, smażyłam minutę i zalałam bulionem.
  • Zupę zagotowałam i do gotującej dodałam pokrojonego w kostkę batata, gotowałam 15 minut.
  • Potem dodałam pomidory i gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Na koniec dodałam porwane listki jarmużu i gotowałam 5 minut.
  • Śmietankę wlałam do zupy już na talerzu.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże" 
Pachnące goździki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger