Ta dzisiejsza jest treściwa, pożywna, pachnąca i delikatna zarazem.
Uwielbiam takie nieoczywiste połączenia aby potem zajadać pyszne dania.
Zupa soczewicowa.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 60 g czerwonej soczewicy
- 1 batat
- 850 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mieszanki curry
- 1 puszka krojonych pomidorów - 400 g
- 2 całe liście jarmużu
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
Smacznego.
Źródło.
- Posiekałam czosnek i cebulę i podsmażyłam je na oliwie.
- Dodałam suche przyprawy i smażyłam 30 sekund.
- Teraz dodałam soczewicę, smażyłam minutę i zalałam bulionem.
- Zupę zagotowałam i do gotującej dodałam pokrojonego w kostkę batata, gotowałam 15 minut.
- Potem dodałam pomidory i gotowałam jeszcze 10 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec dodałam porwane listki jarmużu i gotowałam 5 minut.
- Śmietankę wlałam do zupy już na talerzu.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pachnące goździki |
2 komentarze
Takiej zupy jeszcze nie jadłem ;)
OdpowiedzUsuńCzas skosztować, jest znakomita.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.