Potem podzielił się nim podczas pandemii z widzami a teraz ja podzielę się przepisem z Wami.
Szakszuka jest rewelacyjna, dodatek kiszonych cytryn nadaje jej jedynego i niepowtarzalnego smaku.
Polecam gorąco.
Zielona szakszuka.
- 30 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 4 mniejsze pory pokrojone na talarki
- 1 łyżeczka uprażonych nasion kminu i lekko rozgniecionych
- 2 małe kiszone cytryny drobno posiekane
- 300 g młodego szpinaku
- 4 - 6 jajek
- 100 g pokruszonej fety
- szczypta zataru
- sól morska
- pieprz czarny
- Pora oczyściłam i pokroiłam w talarki, podsmażyłam na maśle.
- Doprawiłam solą i dużą ilością pieprzu.
- Dusiłam 3 minuty.
- Potem dodałam posiekane cytryny, szpinak oraz zmiażdżony kmin, smażyłam ok. minuty.
- Po tym czasie zdjęłam patelnię z ognia, masę wyrównałam, zrobiłam 4 dołki.
- W każdy dołek wbiłam jajo, posypałam całość pokruszoną fetą, nakryłam patelnię pokrywą i dusiłam 1 - 2 minuty aż jaja się ścięły.
- Posypałam po wierzchu zatarem.
Przepis kuchni Izraela.
"Podróże małe i duże"
Maki |
2 komentarze
Ciekawe danie ;)
OdpowiedzUsuńWarte wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.