czwartek, 15 kwietnia 2021

Zielona szakszuka wprost z Izraela

Przepisu na ten przysmak Michał Cessanis, podróżnik, uczył się od najlepszych kucharzy Izraela.
Potem podzielił się nim podczas pandemii z widzami a teraz ja podzielę się przepisem z Wami.
Szakszuka jest rewelacyjna, dodatek kiszonych cytryn nadaje jej jedynego i niepowtarzalnego smaku.
Polecam gorąco.
Zielona szakszuka.

Składniki:
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 mniejsze pory pokrojone na talarki
  • 1 łyżeczka uprażonych nasion kminu i lekko rozgniecionych
  • 2 małe kiszone cytryny drobno posiekane
  • 300 g młodego szpinaku
  • 4 - 6 jajek
  • 100 g pokruszonej fety
  • szczypta zataru
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie szakszuki:
  • Pora oczyściłam i pokroiłam w talarki, podsmażyłam na maśle.
  • Doprawiłam solą i dużą ilością pieprzu.
  • Dusiłam 3 minuty.
  • Potem dodałam posiekane cytryny, szpinak oraz zmiażdżony kmin, smażyłam ok. minuty.
  • Po tym czasie zdjęłam patelnię z ognia, masę wyrównałam, zrobiłam 4 dołki.
  • W każdy dołek wbiłam jajo, posypałam całość pokruszoną fetą, nakryłam patelnię pokrywą i dusiłam 1 - 2 minuty aż jaja się ścięły.
  • Posypałam po wierzchu zatarem.
Smacznego.
Przepis kuchni Izraela.
"Podróże małe i duże"
Maki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger